ΝEA
5/8/25

Νίκος Πάπαρης στο hjf.gr: Η ανάπτυξη των Kata και του Newaza θα γίνεται όσο θα αναπτυσσόμαστε και εμείς πάνω σε αυτό

Η δυναμική των Kata και του Newaza είναι πλέον σε ανοδική πορεία. Τα δύο στυλ του Τζούντο, που προέρχονται και αποτελούν θεμελιώδη λίθο του αθλήματος γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και προσελκύουν αθλητές και αθλούμενους όλων των ηλικιών.

Ο υπεύθυνος της ΕΟ Τζούντο για τα δύο στυλ, αλλά και ο άνθρωπος που ζει το Τζούντο εκ των έσω ως προπονητής και διαιτητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο μίλησε για τα Kata και το Newaza. Ο Νίκος Πάπαρης συμφώνησε ότι πρόκειται για δύο αγωνίσματα που αποτελούν κυριολεκτικά τη γραμματική και τη σύνταξη της πολεμικής τέχνης, ξεκαθάρισε ότι απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά σε σχέση με το αγωνιστικό Τζούντο και υπογράμμισε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Επισήμανε ότι η ομοσπονδία είναι κοντά στα Kata και το Newaza, τα στηρίζει, τα προωθεί και είναι δίπλα στους αθλητές, τους προπονητές και τους διαιτητές.

Όπως υπογράμμισε ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα έχει αναγνωρίσει επίσημα ως αγωνίσματα του Τζούντο, γεγονός που τα θέτει σε τροχιά μοριοδότησης.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Νίκος Πάπαρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο hjf.gr:

ΕΡ: Τα Kata και το Newaza είναι δύο διαφορετικά αγωνιστικά στυλ του Tζούντο που ήδη γνωρίζουν πολύ μεγάλη άνθιση στην Ελλάδα με πολλές συμμετοχές σε Πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα. Πως σχολιάζεται το γεγονός;  

ΑΠ: Καταρχήν δεν είναι δύο διαφορετικά στυλ. Είναι το ίδιο το Τζούντο. Το παραδοσιακό Τζούντο είναι τα Kata. Όλο το σύγχρονο Τζούντο βρίσκεται μέσα στα Kata, αρκεί κάποιος να μπορεί να το ξεκλειδώσει αυτό. Φανταστείτε ότι στην Ιαπωνία έναν αρχάριο μαθητή τον ξεκινούν με Kata, κάτι που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται μετά τα επίπεδα της μαύρης ζώνης. Οπότε είναι βασικό και στοιχειώδες. Είναι από τα βασικά και πρώτα βήματα για να μπορέσει κάποιος να μπει στον κόσμο του Τζούντο και να αντιληφθεί τι είναι το Τζούντο. Στο εξωτερικό υπάρχουν πρωταθλήματα πολλά χρόνια. Δεν είναι καινούργιο το γεγονός, απλά το 2019 αποφασίσαμε ένα εγχείρημα και με το δικό μου τουρνουά να το ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα

ΕΡ: Λένε ότι τα Kata στο τζούντο αποτελούν κυριολεκτικά τη γραμματική και τη σύνταξη της πολεμικής τέχνης. Συμφωνείτε με αυτό; Τι πιστεύετε για το Newaza;

ΑΠ: Ακριβώς. Επίσης το Newaza από ολόκληρο τον αγώνα του Τζούντο έχουμε απομονώσει το έδαφος, κάτι το οποίο είχε παραμεριστεί τα τελευταία χρόνια στο βωμό του Ολυμπιακού αθλήματος. Επειδή δεν πρόσφερε κανένα θέαμα στο θεατή, όταν έπεφταν κάτω οι αθλητές, ο διαιτητής σταματούσε τον αγώνα για να τους ξανασηκώσει. Τα τελευταία χρόνια που οι τέχνες εδάφους γνωρίζουν άνθιση είναι κρίμα για το Τζούντο, που από αυτό έχουν ξεκινήσει όλες οι άλλες, να μην το εκμεταλλευτεί με σκοπό να μην χαθεί η τέχνη του εδάφους.

ΕΡ: Ως υπεύθυνος για τα δύο στυλ, αλλά και άνθρωπος που ζει το Τζούντο εκ των έσω ως προπονητής και διαιτητής πως βλέπετε το αύριο των Kata και του Newaza;

ΑΠ: Καταρχήν το μεγάλο κέρδος είναι ότι οι μαθητές μας, δηλαδή οι προπονητές του μέλλοντος, θα είναι πολύ πιο καταρτισμένοι από εμάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει κόσμος, μερίδα αθλητών και αθλουμένων, οι οποίοι δεν θέλουν να κατεβαίνουν σε αγώνες είτε γιατί έχουν κάποια ηλικία και φοβούνται μην τραυματιστούν, γιατί δουλεύουν την άλλη μέρα, είτε γιατί είναι παιδάκια, τα οποία είναι στα πρώτα τους ξεκινήματα και ακόμα φοβούνται τις ρίψεις. Μέσα από αυτό το κομμάτι μπορούμε να κατευθύνουμε είτε πρωτόπειρους αθλητές, νεαρά παιδιά, είτε παιδιά που δεν είναι πολύ του αγωνιστικού να δουλέψουν το τεχνικό κομμάτι. Επίσης αθλητές σε μεγαλύτερη ηλικία που δεν θέλουν να πέφτουν, μπορούν να ασχοληθούν είτε με το τεχνικό κομμάτι του Κάτα, είτε με τους αγώνες του εδάφους. Είναι δηλαδή ένα τελείως διαφορετικό target group, ένα τελείως διαφορετικό κοινό από αυτό που κατεβαίνει και αγωνίζεται στους αγώνες Τζούντο που ξέραμε μέχρι τώρα. Αυτό από μόνο του αποτελεί άθληση και επέκταση του αθλήματος.

ΕΡ: Τι μπορεί να βελτιωθεί για να συνεχίζουν τα στυλ σε τροχιά ανάπτυξης;

ΑΠ: Ο κόσμος και οι προπονητές, που καλούμε στους αγώνες από άλλα αθλήματα, είναι πολύ ενθουσιασμένοι από τους αγώνες του Newaza και γίνεται όλο και περισσότερο ευρέως γνωστό. Η ανάπτυξη θα γίνεται όσο θα αναπτυσσόμαστε και εμείς πάνω σε αυτό. Θα το γνωρίζουμε καλύτερα. Εγώ σαν διεθνής διαιτητής των Kata θα προσπαθήσω να εκπαιδεύω και άλλους διαιτητές με την προοπτική να γίνουν κι αυτοί διεθνείς. Από τη στιγμή που θα έχουμε καλή διαιτησία θα είναι όλα καλύτερα.

ΕΡ: Δίνονται μόρια από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Κata; Πόσο σημαντικό είναι για την περαιτέρω ανάπτυξη του στυλ; Συμβαίνει το ίδιο και στο Newaza;

ΑΠ: Ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει αναγνωρίσει τα Kata και το Newaza σαν αγωνίσματα του Τζούντο, οπότε έχουμε μπει σε τροχιά μοριοδότησης και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα προσελκύσει και άλλο κόσμο. Από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε από τη ΓΓΑ είναι επίσημο. Αρκεί να σταθούμε εμείς στο ύψος των περιστάσεων με τη διαιτησία μας και οι προπονητές με την τεχνογνωσία, που θα πρέπει να αποκτήσουν, για να παρέχουν στους αθλητές τους και να το πάμε ακόμα παραπέρα».

ΕΡ: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει δίλημμα ή τρίλημμα Kata, Newaza ή Τζούντο;

ΑΠ: Είναι θέμα καθαρά προσωπικής ιεράρχησης των πραγμάτων. Ένα αθλητής που μπορεί να είναι πολύ του αγωνιστικού, μπορεί μεγαλώνοντας να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με το Newaza και ακόμα περισσότερο μετά με το Kata. Δίλημμα δε νομίζω να υπάρξει. Ο κάθε ένας ανάλογα με το επίπεδο που είναι βάζει την προτεραιότητά του, αλλά οι προτεραιότητές μας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία μας και το τι ζητάμε σαν αθλητές. Η ομοσπονδία είναι κοντά σε αυτό. Το στηρίζει, το προωθεί και είναι δίπλα στους αθλητές, τους προπονητές και τους διαιτητές, οπότε δε νομίζω ότι κάτι μπορεί να πάει λάθος. Ο καθένας θα κάνει την ιεράρχηση του. Έχει χώρο για όλους.

Αλλά Νέα μας