ΕΟΚΑΝ
3/30/24

Παρουσία του προέδρου της ΕΟΤ, Δημήτρη Μιχαηλίδη, η ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ

Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, Δημήτρη Μιχαηλίδη, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με τίτλο « 3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Διοικητή του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστή δρ. Γρηγόρη Λέων και τα στελέχη του Οργανισμού το χρονικό της ίδρυσης καθώς και η πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης του ΕΟΚΑΝ, η δομή, η αποστολή και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και τα επιστημονικά προγράμματα αντιντόπινγκ: Έλεγχος, Διαχείριση Αποτελεσμάτων, Έρευνες και Συλλογή Πληροφοριών, Εκπαίδευση.

Στην ομιλία του ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα και όσους από τους παρευρισκόμενους έβαλαν το δική τους σφραγίδα στη δύσκολη, όπως χαρακτήρισε, διαδρομή από την απαξίωση που είχε περιέλθει ο σχεδιασμός καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα, στην πλήρη καταξίωση και στον σεβασμό από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
«Ξεκινήσαμε όχι από το μηδέν, αλλά πολύ παρακάτω, όταν τον Ιούλιο του 2021 αποδέχτηκα την πρόταση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να οργανώσουμε από την αρχή τον στρατηγικό σχεδιασμό καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα μέσα από την ίδρυση ενός Εθνικού Οργανισμού που θα είχε ως αρχικό στόχο την τήρηση δεκάδων προαπαιτούμενων από τον WADA ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από τον διεθνή απομονωτισμό, την απόλυτη καταστροφή για τον αθλητισμό μας. Αποδέχτηκα την ομολογουμένως επικίνδυνη αποστολή, γιατί σκέφτηκα πάνω από όλα τη χώρα μου. Και τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Από την απαξίωση εκείνης της αβέβαιης περιόδου βρεθήκαμε στην καταξίωση. Κερδίσαμε το παγκόσμιο σεβασμό της αθλητικής κοινότητας που αντανακλάται στο βραβείο που μας απένειμε ο WADA στο ετήσιο Συμπόσιο του αλλά και στην θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Δουλεύοντας σωστά και μεθοδευμένα ,σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού, καταφέραμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά θετικών δειγμάτων ντόπινγκ. Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ένα καθαρό αθλητισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα είναι ο δακτυλοδεικτούμενος αθλητισμός του παρελθόντος. Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού. Είναι τιμητικό αλλά πρωτίστως χρήσιμο η παρουσία της λειτουργίας και η επιστημονική δράση του ΕΟΚΑΝ στην πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros».

Αλλά Νέα μας